Introduksjon
To representanter fra Aftenposten henvendte seg til oss på interaksjonsdesign med problemstillingen;
Hvordan kan Aftenposten presentere nyheter og relevant innhold til unge mellom 18-25 for å øke bruk og engasjement blant målgruppen?
I utgangspunktet var dette en gruppeoppgave vi ble tildelt under førsteåret, men etter jeg var ferdig med studiet valgte jeg å rekonstruere store deler av oppgaven på egen hånd. Dvs. selve innsiktsarbeidet og konseptet har jeg beholdt, men alt av det videre arbeidet, som wireframes og visuell identitet har jeg gjort på nytt igjen.
Prosjektdetaljer
Tema: Digital prototyping og brukertesting
Kunde: Aftenposten i samarbeid med Fagskolen Kristiania
Team: Julie Stigen Dreier, Ingrid Bækkedal, Vilde Smith og Kevin Engebretsen.
Tidsramme: 3 uker
Leveranse: innsiktsarbeid i form av målgruppekartlegging, brukerhistorie og brukertesting, konseptutvikling, visuell identitet og prototype.
Designprosessen
Research & innsikt om målgruppen
For å kunne definere en tydelig målgruppe, samt kartlegge hvem denne gruppen mennesker faktisk ønsker av en løsning, foretok vi en spørreundersøkelse og fire dybdeintervjuer.
Spørreundersøkelse
Gruppa sendte ut spørreundersøkelsen til personer vi kjenner, som vi vet er studenter mellom 18-25, slik at det skulle bli et representativt utvalg. Undersøkelsen besto for det meste av avmerkingsbokser. Vi endte opp med 22 respondenter. Av disse kunne vi kartlegge en gruppe hvor aldersspennet lå mellom 21 til 25 år. Kun 9 av 22 hadde en deltidsjobb ved siden av studiet. Av sosiale medier, var Instagram det definitivt mest populære, etterfulgt av Snapchat, og så Tiktok. Av nyhetsmedier svarte hele 18 stk. at de foretrekker å lese VG, og div. sosiale medier som Facebook, Snapchat og Instagram var faktisk mer populært brukt å hente nyheter fra, enn det Aftenposten var. 17 personer svarte at bilder er det media som fanger mest oppmerksomhet, – da over videosnutter, lyd, farger og tekst.
Vi valgte å runde av spørreundersøkelsen med følgende spørsmål; Hva skal til for at du skal lese mer nyheter? Her kunne respondenten selv skrive med egne ord, slik at vi kunne få litt mer utfyllende svar. Under har jeg plukket ut de mest utfyllende tilbakemeldingene.
Fire dybdeintervjuer
Ettersom vi var fire på gruppa, ble vi enige om å intervjue en person hver, der vi henvendte oss til studenter i tyveårene. Vi intervjuet to jenter, og to gutter, som alle er studenter, i alderen 18, 22, 23 og 25.
Ingen av oss ble noe særlig overrasket over tilbakemeldingene fra intervjuene, alle respondentene hadde til felles at de får nyhetsoppdateringer gjennom sosiale medier, og hvis de først skal oppsøke nyheter fra et mediehus var det ingen av dem som nevnte Aftenposten.
Sammendrag
Det vi først og fremst fikk bekreftet gjennom denne innsiktsfasen, var at unge studenter ikke bruker Aftenposten som sitt foretrukne medieplattform. Og forklaringen skyldes mye at Aftenposten sitt innhold er beskyttet av betalingsmurer, noe denne målgruppen ikke tar seg råd til. En annen grunn er også det faktum at unge har en persepsjon av at de ikke tilhører målgruppen. Aftenposten forbindes med noe voksent, stivt, komplisert og noe som er “utenfor rekkevidde”.
I forhold til hva unge voksne ønsker og forventer av en nyhetsplattform, var det en fellesnevner for mange at nyheter skal leveres og mottas effektivt. Det forventes at nyhetsartikler skal legges frem på en oversiktlig, forståelig og tydelig måte. Det skal være sammenhengende, ukomplisert og generelt ha en god flyt. I sammenheng med dette var det flere som nevnte hvordan ”ads” i nyhetsartikler kan virke hemmende for ”leseflyten”, og ikke minst tålmodigheten til leseren.
Viktigheten av at nyheter fremstilles med en god layout var et generelt punkt flere nevnte. Det virker som at visuell kommunikasjon er noe som fungerer godt for målgruppen 18-25, hvor bilder har en spesielt god effekt for å vekke interesse for nyhetsinnholdet. Det var en fra undersøkelsen som forklarte hvordan bilder i nyhetsartikler kommuniserer bedre enn det videosnutter gjør, hovedsakelig fordi film tar lengre tid å se gjennom, noe som fort oppfattes som kjedelig, og som lager et lite ”oppbrudd” i den totale leseopplevelsen.
”...det tar for lang tid, og det kan være fordi jeg er i en generasjon der oppmerksomhetsspennet er kortere enn hos en av den eldre generasjonen”, som respondenten forklarer selv.
I tillegg til dette nevnte flere respondenter at det er viktig med spennende og fengende overskrifter – som ikke bare skaper interesse, men som også faktisk samsvarer med forventningen leser har til artikkelinnholdet.
Det ble også nevnt hvordan mange av nyhetsartiklene blant dagens aviser og nettsider ikke ”fenger nok”, dvs. at mye innhold ikke interesserer nok, eller at det er for stort fokus på negative saker. Enkelte klagde også på liten kildetroverdighet blant flere aviser og mediehus, og at det burde være mer politisk nøytralitet blant redaktør og journalister.
Det var også flere i spørreundersøkelsen som mente at diverse nyhetsartikler bør være kostnadsfritt, eksempelvis med Aftenposten som i dag har betalingsmurer for innholdet sitt.
Responsen vi fikk fra innsiktsarbeidet fortalte oss hovedsakelig hvilke forventninger målgruppen har til selve nyhetsinnholdet, og til hvordan dagens nyhetsplattformer kan forbedres, i stedet for forslag mot en ny type løsning for problemstillingen.
Men enkelte ting tok vi tak i; som at studenter ikke er interessert i å betale for tilgang til nyheter, de ønsker å bli underholdt, men det kan ikke ta for mye tid, og dem synes det kan være vanskelig til tider å kunne engasjere seg i alt nyhetsinnhold når dem allerede har mye å annet å lese på og jobbe med.
Målgruppebeskrivelse
Hvordan skal vi definere denne målgruppen? Vi spurte unge studenter om hvordan de vil beskrive seg selv….
Personas
Basert på tilbakemeldinger og personligheter vi intervjuet, lagde vi to personas, som på hver sin måte beskriver målgruppen.
Dagdrømmmeren, 23
Bio og fritid
Dagdrømmeren bor i et kollektiv på Majorstua, og studerer Spilldesign ved Høyskolen Kristiania. Hun er spontan, nysgjerrig og liker å oppleve nye ting. Ved siden av studiet er hun deltidsansatt i en blomsterbutikk, og tar enkelte freelance-oppdrag innenfor consept art og animasjon. På fritiden er hun nokså sosial, og hun drar gjerne på kunstutstillinger og andre kulturelle arrangementer for å networke med folk fra den ”kreative bransjen”. Selv om hverdagen hennes består av mange ulike gjøremål, prioriterer hun likevel å sette av en del tid til seg selv. Da liker hun å tegne, strikke, eller se på film og serier. Hun hører også mye på podkaster og radio, og bruker en del tid på mobilen, spesielt Instagram, Snapchat og Tiktok.
Holdninger til nyheter
Hun liker å holde seg oppdatert for å ”henge med” i hva som skjer, og holde seg relevant. Hun ønsker å være en samfunnsengasjert person, men føler ofte at hun ikke kan ta seg tiden hun trenger for å sette seg ordentlig inn i nyheter. Det er gjennom nevnte sosiale medier hun som regel får med seg de største nyhetene. Her får hun med seg viktige overskrifter, men ellers er det mye “skumlesning”. Hun synes dessuten at nyhetsbildet er preget av så mye katastrofer og negative saker, som kan påvirke humøret hennes når hun allerede er i stressende perioder. Derfor er det lettere for henne å prioritere mer overfladiske artikler om mote, trender og kjendiser.
Sofaslitern, 25
Bio og fritid
Sofaslitern bor i sin egen leilighet i Bygdøy Alle, og studerer hotelledelse. Ved siden av studiet jobber hun i klesbutikk noen ganger i måneden. Hun liker seg best hjemme i stua, eller på rommet sitt. Hun har ikke så mye hobbyer, men hun liker å se på litt serier på fritiden, da går det mest i reality.
Hun bruker mye tid på mobilen, og liker å følge med på folk og trender på sosiale medier. Ellers liker hun gå rundt i byen, se i butikker og møte venninner på cafe. Hun er veldig moteinteressert, og ser på mye nettartikler om klær og mote, og hun pleier også å kjøpe papirutgaven av motemagasiner, som Elle og Vouge.
Holdninger til nyheter
Hun oppdateres om nyheter stort sett gjennom sosiale medier, eller av venner, som videreforteller ting de selv har opplevd, eller lest på nyhetene. Sofaslitern oppsøker derfor sjelden nyheter selv, men hun kan fort bli veldig nysgjerrig når hun får vite at noe stort har skjedd i nyhetsbildet, og kan først da lete etter mer informasjon om saken.
Ide– og konseptutvikling
Brainstorming
Konsept
Vi bestemte oss ganske tidlig i prosessen for at en app ville være en naturlig løsning, spesielt mtp. på målgruppen.
Gruppa gikk i gjennom en liten kreativ prosess, som inneholdt bl.a tankekart, brainstorming og “Disneys Kreative Strategi”, og underveis var det en som nevnte “Hold”-appen, – hvor man får poeng for holde seg unna mobilen, som etterhvert resulterer i premier.
Og slik kom vi på ideen om at appen vi skulle lage, kunne inneholde en quiz-funksjon hvor brukerne tester nyhetskunnskapene sine. Etterhvert som man svarer riktig i quizene, samler man opp poeng i appen, og som man etterhvert kan bruke på utvalgte premier, – som vi selv vet at studenter har bruk for; som alt i fra en kaffekopp fra Narvesen, til en Ruter månedsbillett. Vi tenkte dette var en supersmart løsning for å oppfordre studenter til å holde seg oppdatert i nyhetsbildet, da dem belønnes for lesingen.
Inspirert av “Hold”-appen
Brukertesting av versjon 02
Brukertest 01
Dette var første versjon av mine hi-fi-skisser. Ettersom jeg ikke hadde koblet sammen trådskissene enda, gikk jeg og testpersonen gjennom appen sammen, hvor jeg forklarte hvor man skal trykke, og hvordan tanken er ift. navigering.